3. februar 2015

THAT GIRL

Den første boken jeg leste ferdig i år var Lena Dunhams – Not THAT kind of GIRL – A young woman tells you what she`s learned. Jeg fikk den i julegave av lillesøsteren min (takk for det lillesøster). Jeg hadde ikke store forventinger til den da den ble kritisert for å være navlebeskuende og en forlengelse av Dunhams utlevering gjennom tv-serien GIRLS. Men jeg må innrømme at jeg ble positivt overrasket!

Jo, mye av boken handler om ei privilegert hvit jentes liv og utfordringer. Det er lite fra hennes oppvekst og liv i New York som har ren overføringsverdi til et gjennomsnittlig dagligliv rundt om i verden. Men det er i temaet om kvinners seksualitet at jeg syns du finner det universelle i Dunhams bok. Hun forteller hvordan hun fra en veldig ung alder opplever og er nysgjerrig på sin egen udefinerbare seksualitet. Hun viser helt uten filter hvordan kvinners seksualitet på mange måter blir fratatt dem av media, og hvor mye prøving og feiling det krever i 20-årene, å ta den tilbake. 

Hvis du ikke har lest - Not THAT kind of GIRL vil jeg anbefale deg å lese den, men på engelsk ikke norsk. En så karakteristisk kvinne som referer til mange ting som er forbeholdt amerikansk kultur, kan umulig leses bra på norsk. Jeg syns at Lena Dunham er modig i sin utlevering og selv om hun ikke er perfekt så er hun – ÆRLIG. Og jeg mener at vi trenger flere kvinner som forteller historier om 20-årene akkurat slik som de er.


Ingen kommentarer :