16. september 2014

Why 30 is not the new 20.

I morgen blir jeg 28 år! Og det er med skrekk og fryd at jeg innser at jeg nærmer meg slutten av tjueårene og begynnelsen av trettiårene.

For noen år tilbake så jeg tedtalken til psykologen Meg Jay, der hun argumenterer for - hvorfor tretti ikke er de nye tjue. Jeg tok til meg det hun sa for når du bor i en by som Oslo, så er illusjonen om at tretti er de nye tjue en godt omfavnet sannhet. Illusjonen gagner alle som tråkker gatelangs og barlangs uten mål og mening godt opp i trettiårene, og det er mange.

Jay argumenterer for at verdien som ligger i tjueårene blir undervurdert av media og omgivelsene. Det er i tjueårene at hjernen vår er mest mottakelig for endringer og forskning viser at de valgene vi tar i tjueårene ofte ender med å bli definerende for hvem og hva vi blir videre i livet.

Hennes tre råd til tjueåringer er derfor:

1. Get some identity capital. Bygg opp din identitet. Gjør ting som hjelper deg å finne ut av hvem du er. Reis jorden rundt, start et småbruk, flytt til en ny by og ta det rare årsstudiet du drømmer om. Det gir deg livserfaring og du blir bedre kjent med deg selv.

2. New things come from our weak ties. Hvor mange har du ikke hørt om som vurderte å ikke dra på festen til en bekjent, men som dro allikevel og møtte kvinnen eller mannen i sitt liv? Bruk dine perifere kontakter til å møte nye mennesker eller til å få en fot innenfor en bransje du virkelig ønsker å være en del av.

3. Start picking your family. Her peker Jay på noe jeg har skrevet om før - you accept the love you think you deserve. I tjueårene er mange av oss magneter for dårlige relasjoner, spesielt når det kommer til kjærligheten. Date bad boyen eller den gale kvinnen og lær av det, men ikke bli hos noen som ikke behandler deg bra. Tro meg, du fortjener bedre!

Om du ikke omfavner disse tre rådene så tygg litt på dem ihvertfall. Eller se hele tedtalken til Meg Jay - her.

I det jeg nå fyller 28 år er livet mitt fylt av kjærlighet, gode relasjoner og god helse. Så gratulerer med dagen til meg, deg og alle andre som er i tjueårene. Det er en utfordrende tid i livet, men den er jævlig morsom og, det syns ihvertfall jeg.

Ingen kommentarer :