13. august 2014

Psykisk energi

Hei!

Jeg ble spurt om jeg kunne utdype litt om dette med energiøkonomisering og det kan jeg selvfølgelig.

Det var noen som lurte på om jeg skrev om fysisk eller psykisk energi?

Prinsippene i litteraturen gjelder først og fremst fysisk energi. De som sliter med sykdom opplever gjerne at de ikke har energi til å få med seg den fysiske kroppen i hverdagen, men kropp og sinn henger sammen. For et friskt menneske mener jeg at forvaltning av begge energier er like viktig, men la oss ta for oss den psykiske energien først.

Det er ikke mange som har en fysisk krevende hverdag og jobb. Allikevel føler flere seg konstant slitne. Det skyldes gjerne at sinnet vårt bearbeider informasjon og inntrykk i fra vi våkner til vi sovner. Noen ganger også i løpet av natten hvis vi sover dårlig. Økonomisering av vår psykisk energi handler først og fremst om hvordan vi håndterer vår tankevirksomhet. Det handler om å jobbe med å være tilstede i det vi holder på med. Det handler om å velge å fokusere på noen tanker og la resten surre og gå i bakgrunnen. Hvis vi når vi er på jobb går og tenker på alt som skal og må skje på ettermiddagen, og så når ettermiddagen kommer går og tenker på alt som skal og må skje på jobb i morgen. Ja. da sier det seg selv at vi ikke energiøkonomiserer, men at vi sliter oss selv ut mentalt.

En lærer gav meg et godt tips angående dette -  hvis du har mye å tenke på, men trenger å konsentrere deg så sett av et eller flere tidspunkt i løpet av dagen til hverdagstankene. Når du da sitter og jobber og de dagligdagse / plagsomme eller unødvendige tankene dukker opp så henviser du dem mentalt til de tidspunktet du har satt av. Det høres alternativt og rart ut, men det funket for meg!

Det er viktig at huske på at for å kunne være hundre prosent på mentalt, må vi også klare å være hundre prosent av. Og det tror jeg er noe av det vanskeligste i dagens samfunn. Vi har så mye å tenke på!

Jeg skriver om fysisk energiøkonomisering i morgen og hvordan den er knyttet til våre mentale energi.

Ha en nydelig onsdag.