31. august 2014

Mansome

I går så jeg dokumentaren - Mansome som ligger ute på Netflix. Forskjellige menn, kjente og ukjente, snakker om hvordan det er å være mann i dagens samfunn og om hvordan mannsrollen er i endring. Det blir satt fokus på hår, møteplasser og veksten i skjønnhetsindustrien som retter seg mot menn.

Som kvinne har jeg vært mest opptatt av de inntrykk og krav jeg stilles ovenfor hver dag. Men etterhvert som jeg er blitt eldre er jeg blitt mer interessert i hvordan menn opplever å bli stilt krav til. Ikke menn som skiller seg ut, men den vanlige karen på gata. Hvordan står det til med den vanlige 20-åringens selvtillit og følelse av egenverd, når han må prestere på studier, finne seg en jobb og være sosial?

Hvis du går inn på magasinet - Men`s Health Magazine - blir du bombardert av ord som POWER, SEXTIPS & FAST. Går du inn på Women`s Health Magazine blir du møtt av - BIKINI BODY.

Den kvinnelige bikini kroppen er blitt mye diskutert i media, både hvordan du får den og hvorfor det ikke er viktig å tenke på den. Men den mannlige badeshorts kroppen har jeg ikke lest så mye om, og det er rart fordi jeg vet at kravene til å få den er der. Jeg vet om menn som føler seg usikre og stygge fordi de ikke har en sixpack. Hvorfor skriver så få menn innlegg om det kroppspresset de opplever? Og hvorfor driver de ikke kamp mot det mannlige kroppshysteriet som er i anmarsj?

Jeg tror at svaret er TABU.  Det er i større grad tabu for gutter og menn å innrømme at de ikke liker sin egen kroppsfasong. Jenter og kvinner hater åpenlyst på kroppen sine foran andre i fra tenårene, mens gutter holder slike tanker og følelser inne. Min erfaring er at de som våger å si høyt i kompisgjengen at de syns de er tjukke vil få svar som; ja det er du, ta deg en pølse til. Det skal ikke og blir ikke tatt seriøst. Det er ikke mannlig.

Hva tror du? Er menn utsatt for like mye press som kvinner?

Ingen kommentarer :