1. juli 2014

Virkelighetsnær reklame

Selskapet Procter & Gamble som eier bind og truseinnlegg merket Always har kommet ut med en ny reklame #likegirl som har fått mye oppmerksomhet i sosiale medier. 


Jeg syns reklamen er helt grei, men jeg skjønner ikke hvorfor kvinner og menn deler den på nettet som et nytt gospel. En reklame er en reklame og den er produsert av et selskap med et mål i sikte og det er å selge et produkt.

Selvfølgelig er budskapet om at jenter ikke er dårligere eller mer annerledes enn gutter - bra. Det er mye bedre enn et budskap som forsterker et negativt kropps- og selv- bilde hos jenter. Det har flere selskaper begynt å forstå (Dove, Pantene, Tine), og de har snudd budskapet i stedet for å kjøre virkelighetsfjern reklame har de begynt å selge virkelighetsnær reklame. For så mye innsikt har vi kvinner i dag, at en modell som later som hun har mensen og som ler mens hun løper gjennom gatene i miniskjørt blir helt uinteressant for oss som forbrukere. Vi har sett det før og vi vet at ingen bind eller truseinnlegg i verden vil få mensen eller opplevelsen av å være kvinne til å føles slik. Et empowerment-budskap er mye mer gjenkjennbart og lettere for kvinner å identifisere seg med det.

Men som jeg nevner innledningsvis er det viktig å huske at målet til selskapene forblir det samme - å selge et produkt til deg og meg. De kjører ikke et kose-budskap for at vi skal bli sterkere kvinner. De kjører kose-budskapet for at du og jeg skal kjøpe et produkt som "forstår" oss. De ønsker plass i underbevisstheten vår og ikke minst gratis reklame, som de selvsagt også får av meg nå.

Bare til slutt – et produkt jeg aldri kommer til å kjøpe er den nye kvinne-dingsen fra Braun. Jeg føler at deres reklame med Jessica Alba der hun hopper gjennom skjermen og noen synger - stand up and break free har terrorisert med i mange måneder på youtube! Selv om det er det beste hårfjerningsproduktet på markedet kommer jeg aldri til å kjøpe det. På trass får de ingen makt over meg!

Hvis du vil lese en veldig bra artikkel og se noen morsomme/triste/latterlige/provoserende reklamesnutter om hvordan selskaper bruker ”empowerment-budskap” for å selge produkter klikk her.