19. juni 2014

Fattitude is not beatiful

Denne måneden ble blogger Carina Elisabeth Carlsen valgt til månedens Oh Cherié av nettmagasinet med samme navn. Jeg har lenge reagert på dette med overvektige jenter som blir løftet frem i media og hyllet for å fremme kroppspositivisme. Først og fremst fordi jeg syns ikke at kvinner trenger to ekstreme ytterpunkter å forholde seg til - tynn eller feit, når de fleste av oss er plassert et sted i midten.

På bloggen sin Fet, men fattet skriver Carlsen i dette innlegget at hun er lei av at folk sier at det er greit at hun elsker kroppen sin så lenge hun er sunn. Hun skriver at INGEN har noe med hva hun dytter i kjeften. Men jeg mener at når hun skriver at hun elsker kroppen sin, hver kilo og hvert strekkmerke, så får faktisk andre ha noe med hva hun dytter i kjeften. Det blir essensielt fordi det forteller leserne hva hun gjør for å opprettholde den kroppen hun har. Videre i innlegget skriver Carlsen hvor mye hun elsker bearnaisesaus og at sørlandschips er den perfekte snacksen å spise i dusjen. 

Overvekt og fedme øker risikoen for diabetes type2, hjerte- og karsykdommer og enkelte kreftsykdommer. Som student på vernepleier utdanningen vil jeg tro at Carlsen har vært innom pensum som tar opp sammenhengen mellom kosthold og sinnstilstand. Mennesker som spiser usunt, føler seg gjerne som dårlig fordi kroppen ikke får den næringen den har behov for. Carlsen burde vite at hennes mål om at alle uansett utseende, vekt og farge skal føle seg vakre også innebærer et balansert kosthold. Kroppen vår er ikke bare det vi ser på utsiden, kroppen vår har også en innside. Og utsiden er ofte en refleksjon av innsiden.

Jeg vet ikke hvorfor mange sitter med det inntrykket av at hvis du tørr å være naken i det offentlige rom så har du automatisk selvtillit. Jeg tror at du kan stille opp naken i alle magasiner i verden og allikevel ikke føle deg vakker innerst inne. For det handler mer om hvem og hva du er på innsiden.

Promotering av en usunn livsstil uansett kroppsfasong er hverken kult eller inspirerende.