22. april 2014

Sokrates trippelfiltertest.

I dag fikk jeg for første gang høre om Sokrates-testen. Denne trippelfiltertesten er basert på en historie om hva den greske filosofen Sokrates, skal ha svart da en bekjent kom bort til han og sa: vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?Sokrates skal ha svart "vent et øyeblikk, før du forteller meg noe vil jeg at du skal svare på tre spørsmål":

1. er du helt sikker på at det du har tenkt å fortelle meg er sant? Nei, svarte den bekjente.
2. er det noe godt du har tenkt å fortelle meg om min venn? Nei svarte den bekjente.
3. er det du har tenkt å fortelle meg om min venn nyttig for meg å vite? Nei svarte den bekjente.

"Hvis det du vil fortelle meg hverken er sant, godt eller nyttig, hvorfor skal du fortelle meg det i det hele tatt", sa Sokrates?

Om historien er sann eller ikke er uvisst, men jeg likte historien veldig godt. Ikke minst fordi jeg syns det er visdom i den som kan være givende å anvende i praksis. Å spre men også å høre på usann, ond og unyttig informasjon om andre mennesker er skadelig i alle sosiale miljøer - det er jeg sikker på at alle har erfart i løpet av livet.

Jeg vet at det ikke ligger helt i vår kultur å stille slike direkte spørsmål til den som baksnakker, men vi kan ha de tre spørsmålene i bakhodet hvis vi velger å lytte.

(Bildet: http://siliconangle.com)