12. april 2014

Hvorfor er du så kjip?

Når noen spør meg - hvorfor er du så kjip? Så strammer jeg kjeven og kniper øynene sammen, jeg tror nesten det kommer damp ut av ørene på meg. Jeg skjønner ikke hvordan noen har fått det for seg at det å kalle andre kjipe, skal være en påstand som motiverer vedkommende til å bli med på noe han eller hun ikke vil.

Jeg har opplevd å bli kalt kjip i mange forskjellige sammenhenger, men oftest har det skjedd når jeg ikke vil være med på byen.

X: Bli med ut i kveld?
Meg: Jeg har ikke lyst.
X: Kom igjen da, ikke vær så kjip!

Jeg syns det var kjempevanskelig å bli kalt kjip når jeg var yngre. Jeg hadde jo ikke lyst til å være kjip. En kjiping er jo en kjiping. Og på grunn av det lille ordet har jeg mange ganger blitt med på fester, klubber og utesteder jeg i utgangspunktet ikke har hatt lyst til. Noen få ganger endte kvelden med suksess, men altfor mange ganger endte kvelden i den fiaskoen jeg hadde forutsett og kanskje også innstilt meg på.

Nå som jeg er blitt eldre er det ikke lenger et problem å svare for meg når andre kaller meg kjip. Og jeg gidder ihvertfall ikke å bli med på hva enn det er de har lyst at jeg skal være med på.

X: Bli med ut i kveld?
Meg: Nei, jeg har ikke lyst.
X: Kom igjen da ikke vær kjip!
Meg: Hvorfor vil du ha meg med ut hvis jeg er kjip?
X: Herregud, du skjønner jo hva jeg mener!
Meg: Nei, jeg skjønner faktisk ikke hva du mener og jeg kommer ihvertfall ikke til å bli med ut når du kaller meg for det.

Hvis du er en av dem som kaller folk for kjipe, tenker du kanskje at jeg overreagerer, men jeg syns ikke jeg gjør det. Jeg syns at det å presse vennene sine med på ting ved å kalle dem kjipinger er skikkelig teit. Her får du et eksempel på hvordan jeg syns du kan motivere vennene dine til å bli med ut, hvis de kanskje ikke har så veldig lyst:

X: Bli med ut i kveld?
Y: Nei jeg har ikke lyst.
X: Vær så snill, det er så mye gøyere å gå ut når du er med.
Y: Syns du det?
X: Ja jeg elsker når du tar av på dansegulvet og slenger en frekk kommentar i trynet på de som sjekker deg opp.
Y: Tjaaaaaa
X: Kom igjen, det kommer til å bli kjempegøy!

Jeg syns utgangspunktet for samtalen blir mye mer trivelig. Hvis vennen min sier at jeg er den eneste som kan få rompa hans til å svinge, da føler jeg et ansvar for å bli med ut og få det til å skje.

Så ikke vær kjip ved å kalle andre kjipe. Skift motivasjonsfokus og så er jeg sikker på at du opplever større suksess!