24. april 2014

Hat på nett

Merk deg navnet Anita Sarkeesian! Anita Sarkeesian er en Canadisk-Amerikansk feminist, blogger og mediakritiker som i år ble tildelt the Ambassador Award på Game Developers Choice Award. The Ambassador Award er en pris som hedrer et eller flere individer som har bidratt til å gjøre spill-industrien til et bedre sted.

Sarkeesian gjorde seg fortjent til prisen gjennom en kampanje som hun startet på finansierings-nettstedet Kickstarter i 2012. Der ba hun folk om å finansiere hennes prosjekt - en serie kortfilmer som skulle se nærmere på kjønnsroller blant figurer (tropes) i videospill.

Prosjektet utløste en massiv netthat kampanje mot Sarkeesian. Alle hatmeldingene hun mottok rettet seg i stor grad mot hennes kjønn. Hun ble daglig truet med vold, voldtekt og drap. Alle hennes sosiale media kontoer ble forsøkt hacket og sabotert. Det ble til og med utviklet et spill der man ble invitert ”to beat the bitch up”. 


I en tedtalk hun gav i 2012 sier hun; ...I found myself the target for a massiv online hate campaign...What happend to me and to other women as well can best be described as a cyber mob.... The main result (that these men hope for) is maintaining an reinforcing a culture of sexism. Where men who harass are supported by their peers and rewarded for their sexist attitudes and behaviour and where women are marginalised, keept silent and excluded from full participation.


Sarkeesian valgte å publisere hatmeldingene hun mottok på bloggen sin, og dermed eksponere netthaterne - misogynistene. Saken fikk stor mediedekning og Sarkeesian ble invitert til flere tv-programmer for å snakke om misogyny kulturen i spill-bransjen og om netthetsing.

Til tross for netthat og forsøk på sabotering ble det donert 158,922 dollar til hennes kortfilmprosjekt, 25 ganger mer enn de 6000 dollarene hun i utgangspunktet søkte om. Selv om mange hatet var det var flere som gikk offentlig ut i sosiale medier og støttet henne. Du kan se kortfilmene hennes her


Svensk TV3 sendte denne måneden første episode av programmet trolljägarna. I programmet konfronterer programleder Robert Aschberg nett-hetsere med TV- kameraer på slep. Det første programmet viser tydelig at de som velger å hate på nett er feige mennesker som gjør det fordi de kan gjemme seg bak en skjerm.


Jeg mener at Anita Sarkeesian og TV3s program trolljägarna er kraftfulle eksempler på at netthat har ingenting å tilføre en offentlig diskurs.

(Bilde1: http://offoxesandhedgehogs.files.wordpress.com/ bilde2: s3.amazonaws.com)